محصولات غیر نفتی نقشی استراتژیک در اقتصاد ایفا می کنند؛هدف این مقاله بررسی سنگ آهن دانه بندی شده با کمترین درصد ناخالصی در بازار داخلی و خارجی می باشد.
خرید سنگ آهن دانه بندی
رضایت داشتن از خرید محصولی و یا فعالیت کردن در زمینه محصول خاصی نیازمند کسب اطلاعات مفید در زمینه آن محصول می باشد؛ اگر شما هم قصد خرید و یا تجارت در زمینه سنگ آهن دانه بندی شده را دارید، پیشنهاد می کنیم که ابتدا با خواندن این مقاله اطلاعات لازم را کسب کنید و سپس با مشاوره گرفتن از متخصصین ماهر در این زمینه اقدام به فعالیت کنید.
کلمه آهن برای ما کاملا آشنا می باشد؛ اما واژه سنگ آهن و سنگ معدنی آهن چیست و چه ارتباطی با آهنی که در اطراف می بینیم دارد و از آن چه استفاده هایی می شود؟
سنگ آهن یکی از کاربردی ترین و فراوان ترین منابع فلزی در زمین است و حدود ۵ درصد از کل پوسته زمین را به خود اختصاص داده است؛ سنگ آهن در اکثر نقاط جهان در دسترس است اما اگر رگه های آهن در سنگ یک منطقه ۲۰ درصد باشد آن را سنگ معدنی آهن می نامند؛ عواملی مانند وجود منابع و معادن اولیه فراوان، مقاومت و استحکام، سهولت فرآوری، ذوب و استخراج سنگ آهن را به کالایی پرمصرف و ارزشمند در عرصه ساخت و ساز و رونق اقتصادی تبدیل کرده است.
۹۸ درصد ماده اولیه فولاد سنگ آهن است و به دلیل اینکه به راحتی اکسیده می شود آن را با آلیاژهای دیگری مانند نیکل و کروم ترکیب می کنند تا استحکام لازم را به دست آورد و از آن در صنایع خودروسازی یا ساخت و سازها استفاده می کنند.
فولاد و آلمینیوم دو فلز پر کاربرد در عرصه ساخت و ساز هستند و با توجه به اینکه برای تولید آلمینیوم برق زیادی مصرف می شود، بازار فولاد که پایه و اساس آن سنگ آهن است پر رونق تر می باشد و همین موضوع نیاز به استخراج سنگ آهن از معادن را بیشتر می کند.
سنگ آهن بیشتر کاربرد صنعتی دارد و از آن در ساخت ماشین آلات، ساختمان سازی و راه آهن استفاده می کنند؛ از سنگ آهن استفاده های متفرقه دیگری مانند تولید بتن، سیمان، گل حفاری، تولید رنگدانه و شستشوی زغال سنگ نیز می شود؛ پودر آهن در تولید انواع خاصی از فولادها، مگنتها، کاتالیستها و … استفاده می شود و از آن در داروسازی، تحقیقات بیوشیمی، فلزکاری و به عنوان عنصر ردیاب نیز استفاده می کنند و جالب است که بدانیم از سنگ آهن در تولید برخی از لوازم آرایش مانند سایه چشم، کود، جوهر پرینت، رنگهای هنری، پلاستیک و … نیز استفاده می کنند.
برای استفاده از سنگ آهن ابتدا سنگ آهن استخراج شده را طی یکسری فرآیندهای مکانیکی و شیمیایی خالص سازی می کنند؛ در فرآیند شیمیایی سنگهای اکسیدی را توسط کربن، احیا و عنصر آهن آزاد می کنند و در مرحله خالص سازی سنگهای استخراج شده را خرد، آسیاب و سرند می کنند و سپس سنگها را شستشو می دهند و از جدا کننده مغناطیسی برای تغلیظ سنگ آهن استفاده می کنند.
برای تولید و خالص سازی سنگ آهن بایستی آن را در کوره بلند، نوعی کوره عمودی شکل که امروزه در کارخانه های ذوب آهن مورد استفاده قرار می گیرد ذوب کنند؛ طی فرآیند خالص سازی پودری نقره ای – قهوه ای رنگ بدست می آید که همان آهن است؛ سنگ آهن استخراج شده از معادن و پوسته زمین را به دو دلیل مهم ناخالصی و وجود مواد مضر فرآوری می کنند؛ سنگ آهن بعد از فرآوری شدن با توجه به نیاز مصرف کنندگان به اشکال مختلفی مانند دانه بندی و گندله یا کنسانتره تولید می شود.
فرآوری سازی سنگ آهن برای تولید فولاد باعث صرفه جویی در هزینه های تولید، تصفیه، ذوب و کاهش آلودگی می شود؛ سنگ آهنهای فرآوری شده به اشکال مختلف و به منظور مصارف مختلف صنعتی روانه بازار می شوند و می توانند شامل موارد زیر باشند:
۱. دانه بندی شده: این سنگ آهن خاصیت احیا پذیری پایینی دارد و کم مصرف است.
۲. کلوخه: رایج ترین سنگ آهن فرآوری شده است که در تولید آهن و فولاد از آن استفاده می شود.
۳. گندله یا کنسانتره : گلوله های حاصل از نرمه سنگ آهن و مواد افزودنی می باشد که ابتدا خام است که پس از پختن سخت می شود و به روشهای سنتی، مستقیم و یا کوره بلند احیا می کنند؛ در این روش از آب استفاده می کنند و کنسانتره تولید شده عیار خوبی دارد و بعد از فرآوری مصارف زیادی دارد؛ برای بدست آوردن کنسانتره سنگ آهن سنگهای معدنی آهن را ابتدا خرد و آسیاب می کنند سپس اقدام به پر عیار سازی و آبگیری می کنند.
تولید سنگ آهن دانه بندی شده:
برای تولید این سنگ آهن از روش خشک یا بدون آب استفاده می کنند؛ سنگ آهن تولید شده به روش دانه بندی عیار پایینی دارد و در سیستم احیا قابل استفاده نیست و از آن در کوره های بلند استفاده می کنند.
سنگ آهن هایی که عیار بالای۵۰ درصد دارند به دلیل پایین بودن عیار آنها در کوره های بلند فرآوری می شوند و سنگ آهن حاصل به صورت دانه بندی شده با عیار ۶۰ الی ۶۸ تولید می شود.
در روش تولید سنگ آهن به روش دانه بندی شده سنگ آهنهای معدنی استخراج شده را طی دو الی سه مرحله خرد می کنند و بوسیله سرند ارتعاشی و با توجه به اندازه سنگهای خرد شده مواد را به دو گروه دانه ریز (Fines) و دانه درشت یا کلوخه (Lumps) تقسیم می کنند.
سنگ آهنهای ریز دانه ابعادی بین ۰ تا ۱۰ میلیمتری دارند و درشت دانه ها بین ۱۰ تا ۳۰ میلیمتر هستند؛ عیار بدست آمده در این دو نوع بین ۵۷ الی ۶۳ درصد می باشد البته عیار ۴۲ درصد نیز در بین آنها وجود دارد؛ بعد از دسته بندی بر اساس اندازه به وسیله روش مغناطیسی آهنهای پر عیار را از کم عیار جدا می کنند و آن را برای فرآوری روانه کوره بلند می کنند.
حداقل آهن موجود در سنگ آهن فقیر ۲۰ درصد و سنگ آهن غنی ۷۰ درصد می باشد و سنگ آهنهای مختلفی وجود دارند که از نظر قیمت مقرون به صرفه هستند؛ هر چقدر میزان آهن موجود در سنگ آهن بیشتر باشد قیمت آن نیز بیشتر می باشد.
سنگ آهن را از دو نظر قابل تقسیم بندی است:
۱. شکل ظاهری مانند: دانه بندی، کلوخه، گندله، کنسانتره.
۲. کانی شناسی مانند: هماتیت، سیدریت، لیمونیت، مگنتیت و زئولیت.
سنگ آهن طبقه بندی شده بر اساس شکل ظاهری قبل توضیح داده شد؛ سنگ آهن سدیریت در کشورهایی که منابع آهن کمی دارند برای استحصال آهن استفاده می کنند و در ایران دو نوع سنگی که بیشتر فرآوری می شوند، سنگ آهن مگنتیت و هماتیت می باشد.
در ایران معادن سنگان و خواف دارای معادن زیادی هستند که اکثر آنها نیز مگنتیت می باشد، همچنین در زنجان معادن سنگ آهن از جنس مگنتیت و هماتیت وجود دارند که از فسفر و گوگرد بالاتری نسبت به سنگان برخوردار می باشند؛ معادن هماتیت کرمان و سینجان نیز از میزان گوگرد بالایی برخوردار می باشد و در یزد نیز معدن هماتیت و مگنتیت وجود دارند که تعداد معادن هماتیت در آن بیشتر می باشد.
سنگ آهن مگنتیت: سنگ آهنی سیاه رنگ می باشد که ۷۲ درصد آهن دارد و خاصیت الکترومغناطیسی دارد؛ این سنگ در استخراج و فرآوری کم هزینه است و از آن برای تولید آهن ربا استفاده می شود و کاربردهای گوناگونی در صنعت ساخت و ساز و حتی تولید وسایل الکتریکی دارد.
سنگ آهن هماتیت: هماتیت از فراوانترین سنگهای استخراج شده از معادن می باشد و یک سنگ اکسید حاوی ۷۰ درصد آهن می باشد؛ فرمول شیمیایی آن Fe۲O۳ می باشد و به الوژیست هم شناخته می شود و دلیل در دسترس بودن الوژیست و مقاومت بالایی که دارد نسبت به سایر سنگ آهنها پر کاربردتر می باشد.
سنگ آهن هماتیت خاصیت مغناطیسی ندارد و از آن در تولید مواد ضد زنگ، رنگ سازی، تولید فولاد، فرآوری سیمان و بتن، ساختمان و شهر سازی استفاده می کنند و از رنگدانه های قرمز این سنگ نیز پودر ساینده تولید می شود؛ بلورهای زیبا و سیاه رنگ آن در جواهر سازی کاربرد دارد.
هر دو سنگ آهن مگنتیت و هماتیت کاربردهای خاص و منحصر به فرد خود را دارند اما اگر بخواهیم وضعیت این دو سنگ را در معادن طبیعی و بازار ایران مورد بررسی قرار بدهیم می توانیم اینگونه بیان کنیم که: فرآوری مگنتیت نسبت به هماتیت آسانتر است و در ایران معادن مگنتیت نیز بیشتر می باشند، همین موضوع تمایل فرآوری مگنتیت و سرمایه گذاری در آن را بیشتر کرده است؛ اما برای فرآوری سنگ آهن هماتیت کارخانه های ذوب آهن متحمل هزینه های زیادی می شوند، این سنگ به دلیل ضایعاتی که دارد کارکرد پر عیار سازی پایینی دارد و این موضوع باعث علاقه و توجه کم به این سنگ آهن شده است؛ اما بایستی توجه داشت که نیاز شدید به تولید فولاد و ساخت و ساز نیازمند توجه و سرمایه گذاری در ذخایر و فرآوری هماتیت است.
پارامترهای مختلفی مانند: قیمت آلومینیوم، فولاد، نفت خام، طلا، تولید ناخالص داخلی، ارزش سهام، ارزش دلار، فرآوری آهن و تولید فولاد وجود دارند که بر قیمت سنگ آهن تاثیر گذار هستند و با توجه به نظرات کارشناسان شاخصهای بزرگی مانند: قیمت فولاد، نرخ دلار، میزان عرضه و تقاضا و قیمت گذاری شرکتهای بزرگ تاثیر بیشتری در تعیین قیمت جهانی سنگ آهن دارند.
طبق کارشناسی های به عمل آمده به دنبال روند افزایشی کم شدن عرضه، تقاضا نیز همزمان افزایش پیدا کرده است و این مسئله یکی از مهمترین عوامل موثر بر تعیین قیمت سنگ آهن می باشد.
با توجه به اینکه ماده اولیه فولاد، آهن می باشد میزان تقاضای فولاد در بازار بر قیمت سنگ آهن تاثیر گذار می باشد به طوری که در گذشته قیمت سنگ آهن از طریق مذاکرات بین شرکتهای استخراج کننده و تولید کنندگان فولاد انجام می گرفت؛ هر گونه تغییر و تحولی در قیمت سنگ آهن مستقیما بر تمامی اشکال فولاد مانند میلگرد و تیر آهن نیز اثر گذار است.
از دیگر عوامل تاثیر گذار در قیمت جهانی سنگ آهن نرخ دلار می باشد به طوری که هر گونه افزایش یا کاهش قیمت دلار آمریکا بر قیمت سنگ آهن نیز تاثیر گذار است و بازار داخلی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
تولید کنندگان بزرگ سنگ آهن در جهان، استرالیا، چین، برزیل، روسیه و آمریکا هستند؛ تعدادی از این کشورها مانند استرالیا تولیدات خود را روانه بازارهای بین المللی می کنند و بعضی از کشورها مانند چین که خود از تولید کنندگان بزرگ جهان هستند آن را مصرف می کنند؛ بدین ترتیب صادرات، تولید و قیمت گذاری از سوی این کشورها نقشی اساسی در قیمت جهانی سنگ آهن دارد.
قیمت گذاری سنگ آهن به صورت کوتاه مدت و یا سرمایه گذاری های بلند مدت و یا سالانه می باشد و در سالهای اخیر به دلیل عوامل زیادی که بر قیمت سنگ آهن تاثیر بوده است، شرکتها فعال در تجارت سنگ آهن سیستم قراردادهای کوتاه مدت را جایگزین سرمایه گذاری های سالانه کرده اند.
در حال حاضر تولید فولاد و سنگ آهن جهانی شتاب کمتری نسبت به ایران دارد؛ در سالهای اخیر به دلیل تاثیرات کوید ۱۹ بسیاری از تولید کننده های بزرگ فولاد و معادن استخراج و فرآوری سنگ آهن تعطیل شدند در نتیجه تولید و استخراج سنگ آهن در سال ۲۰۲۰ رشدی نزولی داشته است؛ با این وجود یکی از عوامل رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۲۰ ذخیره و تولید سنگ آهن بوده است.
بر اساس گزارشات طرح جامع فولاد کشور کل استخراج سنگ آهن ایران در سال ۹۸ برابر با ۹۴/۸۰۸ میلیون تن بوده است با توجه به پیش بینی های انجام شده میزان تولید فولاد در سال ۱۴۰۴ برابر با ۵۵ میلیون تن خواهد بود.
با توجه به پیشرفت روز افزون صنعت و ساختمان سازی نیاز به سنگ آهن و فولاد روز به روز در حال افزایش می باشد و خرید سنگ آهن مرغوب و خالص تاثیر زیادی در تولید محصولات با کیفیت بالا دارد؛ سرمایه گذاری در این بخش با کسب آگاهی و مشاوره گرفتن از متخصصان آن می تواند سود آور باشد.
با توجه به مطالب ارائه شده در زمینه سنگ آهن، انواع آن، کاربرد و عوامل تاثیر گذار بر قیمت آن شما نیز می توانید جهت خرید سنگ آهن دانه بندی شده با کمترین ناخالصی با مشاورین ما تماس بگیرید و ضمن دریافت مشاوره و کسب اطلاعات لازم محصول مورد نظر خود را ثبت و با قیمتی کاملا مقرون به صرفه در اسرع وقت و در آدرس مورد نظر خود دریافت کنید.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.