سنگ آهن هماتیت فراوان ترین کانی موجود در پوسته زمین می باشد و حدود ۵٪ پوسته زمین می باشد که برای تولید آهن و سیمان و … استخراج می شود.
سنگ آهن هماتیت یزد
سنگ آهن حدود ۵٪ پوسته کره ی زمین را تشکیل می دهد و از فراوان ترین کانی های موجود در سطح زمین است که دارای تنوعی زیادی نیز می باشد اما اصلی ترین سنگ آن های موجود سنگ آهن مگنتیت و سنگ آهن هماتیت می باشد که سنگ آهن هماتیت با حدود ۷۰٪ آهن و سنگ آهن مگنتیت با حدود ۷۲٪ آهن محبوب ترین سنگ آهن های موجود می باشد.
سنگ آهن های دیگری مانند اولوژیست وجود دارند که عیار آهن بالا تری دارند اما نسبت به هماتیت و مگنتیت کم پیدا تر هستند به همین دلیل قیمت بالاتری دارند و مصارف خاصی نیز دارد.
سنگ آهن هماتیت معمولا برای تولید سیمان مورد استفاده قرار می گیرد و می توان گفت اصلی ترین مصرف این کانی در کارخانجان سیمان می باشد.
سنگ آهن هماتیت معمولا رنگی قرمز دارد زیرا نوع اکسید آهن به شمار می آید و معمولا به صورت خاکی یا درهم از معادن استخراج می شود اما بعد از استخراج این سنگ آهن وارد دستگاه های خاصی می شود تا در آن جا به دانه بندی های مختلفی مانند دانه بندی ۰ الی ۱۰ میلی متر یا ۱۰ الی ۳۰ میلی تر تقسیم بندی شود که یکدست باشند.
سنگ آهن هماتیت کاربرد های مختلفی در صنایع دارد که در این قسمت به برخی از مهم ترین کاربرد های این کانی اشاره می کنیم:
- به دلیل رنگ زیبایی که دارد در تولید جواهر های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد.
- در رنگ سازی نیز از این کانی استفاده می شود
- در ساخت محصولات آرایشی و بهداشتی نیز کابرد دارد
- تولید سیمان مهم ترین کاربرد این کانی معدنی می باشد
- در برخی موارد کاربرد درمانی هم دارد و برای کاهش درد دست و دا مورد استفاده قرار می گیرد
- به دلیل اثرات انرژی بخشی که دارد معمولا از آن در خانه ها جهت انتشار انرژی مثبت استفاده می کنند
سنگ آهن هماتیت دارای معادن زیادی در ایران می باشد و معمولا این معادن در نزدیک کارخانجات تولیدی سیمان قرار دارد زیرا سنگ آهن یک کانی نسبتا ارزان قیمت است و اگر فاصله ی معدن با کارخانه زیاد باشد باید هزینه ی حمل زیادی پرداخت کرد به همین دلیل است که معمولا کارخانجات تولید سیمان یا آهن در نزدیکی معادن قرار می گیرند.
در ایران معادن سنگ آهن هماتیت در اکثر نقاط وجود دارند اما اصلی ترین معادن سنگ آهن هماتیت در استان های یزد و کرمان و زنجان قرار دارند که هماتیت با عیار خوبی استخراج می نمایند.
به طور عمده قسمت بالایی از هماتیت استخراجی از معادن ایران به کشور های دیگر به خصوص عراق صادر می شود که در آن جا نیز اصلی ترین خریداران و مصرف کنندگان این ماده معدنی کارخانجات تولیدی سیمان می باشد و در صنایع دیگری استفاده نمی شود.
در ایران اما علاوه بر استفاده در صنعت تولید سیمان این ماده معدنی در صنایع رنگ سازی و … نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
سنگ آهن هماتیت ویژگی های منحصر به فردی نیز دارد که به دلیل این ویژگی ها استفاده از آن در صنایع رو به گسترش است و در اینجا به برخی از ویژگی های مهم این کانی می پردازیم:
- شسکت نور هماتیت بالا می باشد به همین دلیل از آن برای تولید آینه نیز استفاده می شود
- از هماتیت در تولید ضد زنگ ها در صنایع رنگ سازی استفاده ی زیادی می شود
- هماتیت معمولا به رنگ سرخ می باشد که دارای دانه های ریز براف نیز هست به همین دلیل برای تولید رنگ های خاصی استفاده می شود
- هماتیت در کلردریک اسید محلول است و با استفاده از آب جدا می شود
این کانی در داخل زمین معمولا به صورت توده ای و ستونی و حتی به صورت قلوه ای و رشته ای نیز یافت می شود اما پس از استخراج شما این کانی را به دو شکل ریز و کلوخه ای می توانید خریداری نمایید.
به طور کلی می توان گفت هماتیت یک کانی شکننده است و درجه سختی آن در حدود ۵.۵ الی ۶.۵ می باشد اما به طور کلی باید گفت که این سنگ با توجه به محلی که از آن استخراج می شود می تواند دارای خصوصیات مختلف و منحصر به فردی باشد.
سنگ آهن هماتیت پس از استخراج از معدن به دپوی معدن منتقل می شود و در آن جا کارشناسان از دپو نمونه برداری انجام می دهند و سپس آن را به آزمایشگاه انتقال می دهند تا عیار هماتیت مشخیص شود البته باید توجه کرد که پس از دانه بندی و سرند کردن بار عیار آهن آن افزایش پیدا می کند.
در بخش دپوی معدن با توجه به عیار بار و سفارش مشتری آن ها را دانه بندی می کنند که در برخی موارد به صورت خاک معمولی فروخته می شود اما در برخی موارد نیز با دانه بندی بالای میلی متر به بازار عرضه می شود که تمامی آن ها بستگی به سفارش مشتریان دارد.
سنگ آهن هماتیت معمولا به صورت فله ای بارگیری می شود اما در صورت اینکه برای صادرات خریداری شود باید آن ها را در بسته بندی های بیگ بگ یا همان جامبوبگ بسته بندی و ارسال شوند.
گوگرد و فسفر یکی از مهم ترین المان ها در آنالیز های شیمیایی سنگ آهن هماتیت می باشد و باید در حالت نرمالی باشند زیرا بالا بودن گوگرد و فسفر باعث کاهش کیفیت محصول سیمان می شود به همین دلیل قبل از خریداری باید حتما از دپوی سنگ آهن نمونه بردای کنید و آن را به آزمایشگاه انتقال دهید تا از نظر شیمیایی مورد آزمایش قرار بگیرد.
البته اکثرا تمامی معدن داران قبل از فروش محصول از آن آنالیز تهیه می کنند تا هم درصد هماتیت آن مشخص باشد و هم ناخالصی های دیگر مانند فسفر و گوگرد حتی کلر.
قیمت سنگ آهن هماتیت در بازار به طور مستقیم به تقاضای این محصول در داخل و خارج بستگی دارد به طوری که در زمان هایی که صادرات این کانی به کشور های دیگر انجام می شود قیمت آن در بازار داخل افزایش پیدا می کند اما در هنگام ممنوعیت صادرات قیتم آن در بازار به طور محسوسی کاهش می یابد.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.